Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On Linkedin

Deelsessies

Hieronder vind je de deelsessies van de Nacht van de Lobbyist 2025. 

Breaking news: jongeren en de toekomst van nieuwsconsumptie

Edmund Lauf (Commissariaat voor de Media), Thierry Marchand (TikTok Benelux), Raquel Abrahams (AJN Jeugdartsen Nederland)

Tijdens deze deelsessie op de Nacht van de Lobbyist duiken we in de complexe relatie tussen jongeren, nieuwsconsumptie en sociale media. Hoe informeren jongeren zich vandaag de dag, en welke rol spelen online platformen, traditionele media en journalisten hierin? Hoe zal het media-systeem van de toekomst er (idealiter) uitzien? Welke rol kunnen of moeten beleidsmakers (niet) spelen in het vormgeven van dit systeem, en hoe kunnen we als samenleving beter omgaan met (online) nieuws? We benaderen deze actuele vraagstukken via een interactief debat met Edmund Lauf (Commissariaat voor de Media) en Thierry Marchand (TikTok Benelux) en Raquel Abrahams (AJN Jeugdartsen Nederland).

Cultuur en Lobby

Mohammed Mohandis (Lid Tweede Kamer GL/PVDA) Thomas Drissen (De Creatieve Coalitie)

Tijdens deze deelsessie op de Nacht van de Lobbyist nemen Mo Mohandis (Tweede Kamerlid) en Thomas Drissen (De Creatieve Coalitie) je mee achter de schermen van een succesvolle, recente lobby tegen de btw-verhoging in de cultuursector. Wat heeft deze lobby zo krachtig en zichtbaar gemaakt? Daarnaast gaan we dieper in op kracht en uitdaging van coalitievorming: hoe houd je uiteenlopende belangen en prioriteiten bij elkaar gedurende een campagne? En hoe kijken politici naar coalitievorming tussen organisaties? We staan uiteraard ook stil bij de relatie tussen cultuur en politiek: in welke mate kunnen en moeten culturele instellingen stelling innemen over belangrijke actuele thema’s? Via deze invalshoeken biedt deze sessie een veelkleurige reflectie op de politieke rol van cultuur. 

De kracht van theater: De casus TATA steel

Mark Rietman

 Theatergezelschap Bureau Vergezicht onderzoekt de rol die kunstenaars kunnen spelen in een wereld waar de klimaatcrisis aan de hand is en zet burgers, multinationals en politiek aan tot denken én handelen ver voorbij de theaterzaal. Voor deze deelsessie zal acteur Mark Rietman een monoloog voordragen uit de voorstelling TATA. In deze monoloog speelt Mark Rietman een politicus die speciaal voor deze bijeenkomst een inspirerende speech heeft voorbereid, waarna we met samen met het gezelschap en de zaal in gesprek gaan over onderwerpen als de kracht van het woord, de kracht van storytelling en de kracht van toneel. Deze discussie staat onder leiding van Marielle van Oort.

De overlevingskans van het poldermodel

Alexander Rinnooy Kan

Observeren we momenteel het einde van het poldermodel? Of de overgang naar een nieuwe vorm van samenwerking tussen overheid en samenleving? In deze sessie belicht Alexander Rinnooy Kan vanuit zijn expertise en ervaring de overlevingskansen van het poldermodel. Werkt dit overlegmodel vandaag eigenlijk nog, en wat zijn belangrijke randvoorwaarden om het poldermodel future-proof te maken?

De unieke lobby van UMC’s

Mirjam van Belzen (Amsterdam UMC) Steven Elders (Erasmus UMC)

Wat maakt de lobby van universitaire medische centra (UMC’s) zo bijzonder? Tijdens deze deelsessie duiken we in de unieke positie van UMC’s binnen de gezondheidszorg, waar topzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs samenkomen. Spreker Mirjam van Belzen, expert public affairs bij Amsterdam UMC neemt ons mee in de dynamiek van belangenbehartiging richting Den Haag. UMC’s vervullen een cruciale rol als motor van innovatie en als opleidingsinstituten voor toekomstige zorgprofessionals. Tegelijkertijd staan zij onder druk door discussies over de concentratie van complexe zorg, bezuinigingen op opleidingen en onderzoeksgelden. Hoe behouden zij hun koploperspositie in een landschap dat continu verandert? Hoe zorgen zij ervoor dat zij in tijden van crisis, zoals bij corona, snel kunnen schakelen? Tijdens de sessie gaan we in op vragen als: Hoe kijkt Den Haag naar de UMC’s – en andersom? Wat betekent samenwerking tussen UMC’s in complexe dossiers zoals kinderhartchirurgie voor hun gezamenlijke lobbykracht? En welke strategische keuzes zijn nodig om zowel maatschappelijke als politieke doelen te behalen?

Fake Baby’s en Nepnieuws: Vervalsing als Lobbyinstrument in de Nederlandse Republiek

Jacqueline Hylkema (Universiteit Leiden)

Transparantie en integriteit zijn - met recht - veelbesproken onderwerpen in de wereld van de lobbyist. Maar wat gebeurt er wanneer de twee volledig losgelaten worden en bedrog wordt ingezet als lobbyinstrument? In deze interactieve lezing bespreekt Dr. Jacqueline Hylkema hoe in de zeventiende eeuw verschillende vormen van vervalsing werden gebruikt om de belangen van specifieke groepen in de Nederlandse Republiek te behartigen en de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Dit geldt in het bijzonder voor de campagne die in 1688 op touw werd gezet in de aanloop naar de Nederlandse invasie van Engeland - de Glorious Revolution. Aan de hand van materiaal uit de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheken Leiden laat Hylkema zien hoe nepnieuws, verzonnen samenzweringen en andere soorten vervalsing werden gebruikt om het Nederlandse volk te bespelen en politieke en financiële steun voor de invasie af te dwingen bij de Staten-Generaal. Wat was het resultaat van al dit bedrog, en hoe wordt er achteraf teruggekeken op politieke beslissingen die beïnvloed zijn door pertinente leugens?

Filosofisch nachtgesprek over politieke en ambtelijke integriteit

Leonie Heres (Vrije Universiteit), Toon Kerkhoff (Universiteit Leiden)

In dit filosofisch nachtgesprek bespreken Prof. Dr. Leonie Heres en Dr. Toon Kerkhoff de betekenis van integriteit binnen de politieke en ambtelijke wereld. Wat houdt integriteit precies in voor politici en ambtenaren, en hoe kan dit principe worden gewaarborgd in een omgeving waar belangen, macht en invloed constant in beweging zijn? Hoe blijf je trouw aan ethische normen in een context waar informele netwerken, lobbypraktijken en politieke druk een rol spelen? Hoe heeft het begrip van en de omgang met integriteit zich ontwikkeld in de afgelopen decennia? In deze open dialoog komen zowel de filosofische als de wetenschappelijke basis van integriteit aan bod. Daarnaast worden praktische voorbeelden besproken die inzicht geven in het ontwikkelen van een duurzaam moreel kompas voor iedereen die in de publieke sector actief is.

Heb je als dakloze ook mensenrechten?

Melanie Schmit (Housing First Nederland) Martijn van Leerdam (Pauluskerk)

Tijdens deze deelsessie gaan we in gesprek met Melanie Schmit (co-founder van Housing First Nederland) en Martijn van Leerdam (predikant en directeur van de Pauluskerk). Samen nemen zij ons mee in de wereld van belangenbehartiging voor dakloze mensen en anderen die aan de rand van de samenleving staan. Vanuit welke overtuiging doen zij dit? Wat is de essentie van hun werk, en welke keuzes brengt dat met zich mee? Hoe gaan zij om met hun overtuigingen binnen een veranderend politiek en maatschappelijk speelveld? En hoe kunnen deze twee ogenschijnlijk heel verschillende organisaties hun krachten bundelen binnen het samenwerkingsverband Dakloosheid Voorbij!?

MBO onmisbaar: hoe overtuigen we Den Haag?

Adnan Tekin (MBO Raad), Kees Broere

De toekomst van Nederland rust op de schouders van onze mbo-studenten. Van vakmensen in de zorg tot technici en creatieve ondernemers: zonder hen komt onze maatschappij tot stilstand. En toch daalt het aantal Mbo-ers terwijl de maatschappelijke uitdagingen niet minder zijn. En Den Haag lijkt zich daar niet altijd even bewust van. Denk aan de bezuinigingen in het onderwijs. Maar er speelt meer: de verhoudingen in de maatschappij verscherpen zich en dat ervaart het Mbo-onderwijs ook. Polarisatie en het wij/zij denken zet verhoudingen op scherp. Hoe opereer je als Mbo-raad in dat speelveld? Hoe zorg je ervoor dat de studenten van de Mbo-opleidingen gezien worden in Den Haag? Een gesprek met de voorzitter van de MBO-raad, Adnan Tekin.

Zicht op lobby: van mist naar mozaïek en momentum

Bert Fraussen (Universiteit Leiden) Caelesta Braun (Universiteit Leiden)

Niemand is tegen meer zicht op lobby. Althans, zo lijkt het aan de oppervlakte. Als je dieper graaft naar hoe meer zicht op lobby concreet ingevuld kan worden, komen de eerste tegenstrijdige inzichten en belangen al snel aan de oppervlakte. Wat is er nodig voor een beter zicht op lobby? En waarom is vooruitgang op dit vlak (ondanks alle voorstanders) zo moeilijk? In deze sessie gaan Caelesta Braun en Bert Fraussen samen met de aanwezigen aan de slag om deze puzzel te leggen. Met als een doel om, tijdens de radiostilte in Den Haag, een doorbraak te realiseren in het denken én het handelen op weg naar een beter zicht op lobby. Kortom: de mist,  doorbreken, en via een mozaïek van belangen naar momentum.